CESTA PO THAJSKU- Horský kmeň Dlhokrké ženy



V Thajsku som mala možnosť navštíviť horský kmeň Kareen Long-neck alebo Dlhokrké ženy. Tento kmeň je pôvodom z Mjanmarska, kde v minulosti táto ozdoba slúžila len ako módny výstrelok bohatých žien ale zároveň aj ako trest za neveru. Trest to bol pre ňu vtedy keď jej obruče dali dole a nemohla sa prirodzene hýbať


 Ak chceš navštíviť tento kmeň musíš ísť veľmi na sever krajiny, blízko k Mjanmarským hraniciam.  

V súčastnosti to ale funguje inak. Kedysi vzácne obruče zo zlata vystriedala mosadz. A tradícia sa zmenila skôr na atrakciu. Tieto kmene týmto lákajú turistov a žijú z toho. Avšak žien, ktoré chcú nosiť tieto obruče na krku je čoraz menej a predpokladá sa že čoskoro vymiznú úplne a tradícia zanikne.

Obruče nosia iba ženy a začínajú ich nosiť už od malička. Približne v 4-5. roku života. Krky dospelých žien zdobí aj 20 obručí. Obruče som si mala možnosť  skúsiť a bolo to naozaj nepríjemne. Ich hmotnosť mala vyše 5 kilogramov a bolo to studené. Hmotnosť obručí tlačí na kľúčne kosti žien čo spôsobuje zníženie hrudníka a vytvára dojem dlhého krku. Dokonca najviac trpí ich koža, ktorá je naozaj nepekná v prvých rokoch nosenia a bez používania rôznych prírodných masti by sa to nezaobišlo. Na niektorých ženách som si všimla obruče aj pod kolenami.

Stretla som sa dokonca s názormi, že niekto to považuje za ľudskú ZOO. Ja osobne stým však nesúhlasím. Je to síce atrakcia, majú za to peniaze. No robia to dobrovoľne a nikto ich neprinútil. Narozdiel od zvierat. Privyrábajú si predajom rôznych vlastnoručne vyrobených výrobkov a venujú sa aj tkaniu šatiek.


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

ROWENTA Elite Model Look -Style 8

TRY-ON HAUL