Oxford - 10 veci čo musíš vidieť v Oxforde






Rozhodla som sa na pár mesiacov usadiť v Anglicku a to konkrétne v Londýne. Mám v pláne si zdokonaliť svoju angličtinu ale aj spoznať krajinu a kultúru trocha viac. Ako prvé ma to lákalo do Oxfordu. Je to známe, historické mesto, kde sídli najstaršia anglicka univerzita. Na Oxforde študovali králi, nositelia Nobelovej ceny, premiéri Británie a dokonca aj americký prezident. Je to naozaj krásne mesto, plné študentov, pamiatok a atmosféra ako z filmu Harryho Pottera. Z Londýna je tu veľmi jednoduché spojenie autobusmi.



Kam v Oxforde?

  • 1 Christchurch College – najznámejšie kolégium v rámci oxfordskej univerzity so svetoznámou katedrálou, nádvorím a renesančnou jedálňou. Christchurch College bola inšpiráciou pre rokfortskú jedáleň vo filmoch o Harry Potterovi. Hneď vedľa sa nachádza katedrála ale aj kaplnka Univerzity Oxford. V okolí sú obrovské parky a ihriská na rôzne športy.   

  • 2 Bridge of sighs Hertford Bridge ječasto nazývaný "Most vzdychov", ktorý spaja dve časti  Hertford College nad New College Lane. Most sa stal medzníkom mesta najmä vďaka svojmu charakteristickemu dizajnu .
  • 3 High Street- Centrum Oxfordu je plné zaujímavých obchodov, trhov, galérií a múzeí. 
  • 4 Covered market "kryta tržnica" je historický trh s rôznymi  stánkami a obchodmi vo veľkom krytom objekte. Pochádza z 18.storočia.  Nájdeš ho v centre mesta. 
     
  • 5 Pomník spisovateľa J.R.Tolkiena – autor  Pána prsteňov.
  •  
  • 6 Oxfordské parky – mesto je plné neuveriteľne krásnych  univerzitných parkov a zelene, kde si môžete oddýchnuť, čítať alebo si prísť spraviť piknik. 
     7 Člnkovanie - Cez park tečie rieka Cherwell  kde  určite musiš zažiť člnkovanie na tradičných                 drevených loďkách.

  • 8 Univerzita - Univerzita je naozaj obrovská, je zložená z 38 vysokých škol, ktoré su všade po meste. Taktiež k nej patria rôzne kolégia alebo ubytovne, ktoré môžeš navštíviť, kedže väčšinou sú to naozaj krásne historické budovy.  
  • St Peter´s College, Magdalen College, Queen´s College, All Souls College

  • 9 Bodleian Library- Druhá najväčšia knižnica v Spojenom kráľovstve založená v roku 1602, ktorá obsahuje viac ako 11 miliónov diel. Alebo krásna knižnica Radcliffe Camera

     10 Oxford Castle-  Pre mňa nie veľmi zaujímavý ale možno pre niekoho, na kratšiu prechádzku ku           normanskému stredovekému hradu. Hrad je zrekonštruovaný po zničený v anglickej občianskej                 vojne. Hrad bol neskôr využívaný ako väzenie.


Christ Church Cathedral and College.











Bridge of Sighs




Covered Market




High Street









Oxford Castle 








Člnkovanie



Radcliff Camera



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

ROWENTA Elite Model Look -Style 8

TRY-ON HAUL