Tipy čo vidieť v Aténach


Hlavné mesto Grécka je teraz veľmi ľahko dostupné a z Bratislavského letiska si tam za 2 hodinky a občas za skvelé akciové ceny leteniek. I napriek koronakríze do Grécka sa už teraz dostaneš.  Pre mňa pri vyberaní destinácie je kľúčové byť v blízkosti pláže ale aj historických pamiatok na objavovanie histórie, architektúry i kultúry. Atény boli ideálnou destináciou. Históriu je cítiť po celom meste, je srdcom antického Grécka a mestom bohov, mýtov a legiend. Po meste sa dopravíš metrom( troška viac mätúca mapa metra pre mňa, asi som príliš zvyknutá na londýnske easy metro) , autobusmi alebo aj na pešo. Obhliadku mesta resp. hlavných atrakcii sme zvládli za tri dni a kľudne sa to zvládnuť aj za jeden či dva dni , záleží len na tebe ako si to chceš užiť.  


Parthenon - Je  jednou z najstarších a najuznávanejších štruktúr vo svete. Bol postavený pred tisíckami rokov na aténskej Akropole. Atmosféra je tam úžasná aj pri stovkách ľudí. Nie nadarmo je považovaný za jednu z ikon sveta. Odporúčam kúpiť lístky vopred cez internet pretože už skoro ráno tam čakalo veľa ľudí. Hneď po vstupe natrafíš na Dionýzovo divadlo. 



Chrám Dia Olympského - Je to zrúcanina veľkého chrámu v centre. Počas rímskeho obdobia bol považovaný za najväčší chrám v Grécku, no dnes tam môžeš vidieť len zopár obrovských stĺpov. Po ceste do chrámu natrafíš aj na Hadriánov oblúk . Pri oblúku sme našli lavičku v tieni tak tam sme sledovali turistov ako sa tam fotia a  pili pivko ( typický Slováci).







Panaténsky štadión - je najstarší športový štadión na svete. Postavený z ušľachtilého mramoru a základný kameň bol položený už v roku 566 p.n.l.. V roku 1896 sa tu uskutočnili prvé moderné letné olympijské hry. Štadión ma kapacitu 70 000 divákov a v súčasnosti sa tam organizujú rôzne podujatia a koncerty. Na štadióne sú aj symbolicky víťazne stupienky kde sa určite musíš vyfotiť a ak nie aspoň si zabehať po dráhe. 



Plaka - štvrť Atén s malými farebnými domčekmi a obchodíkmi. Skvelé miesto na večeru či malé posedenie. Po ceste úzkymi uličkami natrafíš na veľa pouličných muzikantov a rôzne vône gréckych jedál. 



Monastiraki - Podobná štvrť tej Plake. Nespočetne veľa  stánkov so suvenírmi, kožené topánky, a iné ručne vyrábane produkty, či už mydielka, šperky, oblečenie. Z námestia máš krásny výhľad na Akropolis.  V miestnych podnikoch určite ochutnaj gyros či miestnu kávu. 



Hora Lycabettus - Asi najromantickejšie miesto v celých Aténach. Na vrchole hory nájdeš malý kostolík, reštauráciu a taktiež aj najlepší výhľad na celé Atény. Lycabettus má 277 metrov n.m. a je najvyšším bodom Atén. Na vrchol sa dostaneš pešo alebo pre lenivcoch tam je aj lanovka. 





Pláže - Astir Beach - pláž s modrou vlajkou . Modrá vlajka značí kvalitu a čistotu.  Krásna pláž s obsluhou. Ak prídeš skôr zarezervuješ si rovno posteľ alebo lehátko na pláži. Pláž sa nachádza asi 30 minút od centra ale oplatí sa ju navštíviť. 
           Akti Vouliagmenis



Acropolis muzeum - archeologické múzeum, ktoré sa sústredí na nálazey nájdene v okolí Akropolisu od doby bronzovej. 


Parlament- Budova parlamentu ako taká nie je až taká zaujímavá ale určite sa oplatí sa prísť sem pozrieť na výmenu stráže. Stráž má oblečené typické oblečenie, ktoré sa oplatí vidieť. Výmena stráže je naozaj jedinečná a nič podobné som nevidela. Nie len ich oblečenie ale aj ich pohyby boli zvláštne. 
 



Národné záhrady- Park plný zelene, krásne záhrady, perfektné miesto na oddych. Nájdeš tam malú zoo, jazierka, a krásne záhony kvetov či stromov. 



A kopec iných fotiek...

























                                   Bol/a si už v Aténach ? Ak áno, čo sa ti tam páčilo najviac? 

Komentáre

  1. I love your blog. What blogger template you are using pls?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. V Aténách jsem ještě nebyla, ale určitě se tam jednou chci vydat! :)
    Ela

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

ROWENTA Elite Model Look -Style 8

TRY-ON HAUL