Čo vidieť v KRAKOWE za jeden deň.


Minulý týždeň som absolvovala menší výlet do Poľska a to konkrétne do mesta Krakow. Výlet bol len jednodňový, no mesto sme si užili a spoznali sme ho ako sme najviac vedeli. Krakow je považovaný za jedno z najkrajších  miest Poľska ba aj Európy a je nepochybne kráľovským mestom ,ktorým preteká rieka Visla. Mesto je naozaj očarujúce, plné  histórie a kultúry. Mňa mesto Krakow jednoznačne nadchlo a očarilo a jednoznačne sa tam chcem vrátiť. 
Ak aj niekto z vás ma na pláne navštíviť Krakow a ma na to naozaj málo času, mám tu zopár tipov čo určite nevynechať v tomto meste a čo všetko sme stihli my. 



HLAVNÉ NÁMESTIE ( RYNEK GLOWNY) 
Hlavné námestie Krakowa je prekrásne, plné ľudí , hudby. Námestie kde to žilo naozaj nádhernou atmosférou najmä podvečer pri západe slnka. Na námestí sa nachádza obrovská gotická tržnica kde sa dodnes konajú miestne trhy. Veľmi výraznou a nádhernou budovou na námestí je taktiež kostol Panny Márie ( bazylika Mariacka). Gotická Radníčná veža, ktorá je vychýlená je prezývaná taktiež ako poľská Pisa.



KRÁĽOVSKÝ ZÁMOK WAWEL a KATEDRÁLA (ZAMEK KRÓLEWSKI NA WAWELU)
Zámok Wawel jednoznačne stojí za to navštíviť. Je krásny, mohutný stojí na skale pri rieke Visla. Na hrade sa nachádza aj dračia jaskyňa kde kedysi vraj žil drak ,ktorý údajne pojedal miestne panny. V katedrále sa konali  množstvo pohrebov ale aj korunovácii poľských kráľov, preto aj Krakow ostal korunovačným mestom. Do hradu je síce možné si zakúpiť vstupenku ,ale kvôli obrovským radám pri kase sme sa uspokojili aj s vonkajšou obhliadkou po nádvorí, ktoré je nádherné a úplne nám to stačilo. 



BARBAKÁN
Je to brána mestského opevnenia a jedna z mála častí zachovaných z mestského opevnenia Krakowa. Zaujímavá je skôr svojou arabskou architektúrou. 




FLORIÁNSKA ULICA
Floriánska ulica nadväzuje priamo na Hlavné námestie. Ulica je plná skvelých kaviarni, reštaurácii a obchodov. Na jej začiatku sa nachádza Floriánska brána s časťami mestských hradieb. Brána je miestom umenia, najmä pre maliarov,ktorý tu predávajú svoje obrazy. Z bránou sa nachádza spomínaní Barbakán. 




ŽIDOVSKÁ ŠTVRŤ V KRAKOVE (KAZIMIERZ) 
 K tejto časti ani nemám čo dodať. Jednoznačne štvrť s veľmi zaujímavou históriou, oplatí sa si to naštudovať, poprípade aspoň pozrieť film SHINDLEROV ZOZNAM. Môžte tam vidieť starý aj nový židovský cintorín a taktiež Starú synagógu,kde sa dnes nachádza historické múzeum. V štvrti sa nachádza viacero synagóg no dnes je funkčná je synagóga REMUH.







iné...



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

ROWENTA Elite Model Look -Style 8

TRY-ON HAUL